top of page
wheelbarrow.png

Gnistan
- en mötesplats
som tänker annorlunda

"Det viktiga är att barnen har berättelser. Det tänker jag på", säger Safija i en intervju.
1997 startades Gör Nått i Stan (Gnistan).

25 år senare är det fortfarande Safija som leder verksamheten.

180488499_471660907431597_4442814958467278769_n.jpg

Gnistans historia

Safija startade Gnistan då hon utifrån samtal med boende i området såg ett behov av aktiviteter för barn och ungdomar till föräldrar som söker jobb, praktiserar och studerar. Barn till föräldrar som är arbetssökande eller studerande har inte rätt till fritids på skolan. Gnistan startades som ett svar på detta behov och har sedan dess sått frön till ett grönare och varmare Malmö. Först ideellt tillsammans med Ekostadens hjältar - MKB på Augustenborg, och ganska kort därefter under Malmö Stads vingar. Sedan dess har Gnistan tillhört olika förvaltningar och kämpat sig ur både nedskärningar och hot om nedläggning. När Gnistan blev en förening 2017 landade vi hos Malmö Stad igen. Tillsammans med malmöborna vill Gnistan lära och leka fram en mötesplats där vi tar ansvar för både varandra och vår miljö. 

Gnistan är öppet för barn och ungdomar mellan 6-14 år kl. 14.00-19.30 tis-fre. Läxhjälp, utomhuspedagogik med Kaninhotell och kolonilotter, utflykter, en kopp kaffe, skapande och hantverk, fredagsdans, kompissamtal, kojor och varma mackor. Eller om du "bara" vill vara. För möte eller studiebesök tar vi emot på måndagar.

IMG_2934_edited.jpg

En unik verksamhet

Fyra tidigare Gnistan-barn skrev en debattartikel i Sydsvenskan (SDS, 9 oktober 2016). De berättade om hur de hade träffats som barn på Gnistan i slutet av 1990-talet. ”För oss var Gnistan en plats där vi blev sedda och inkluderade, en plats där vi fick träffa vuxna och barn från livets alla hörn; nyanlända, nyutbildade, trasiga, till synes hela. Där blev vi motiverade och utmanade.” De beskrev Gnistan som ”ett interaktivt mikrokosmos” med över hundra inskrivna barn från nio olika nationaliteter. Alla sammanlänkas de på Gnistan ”som en given plats i Augustenborgs sociala nätverk. Det är ett ställe utan dess like i Sverige.”
 

Gnistan har under årens lopp tagit emot de prestigefyllda certifieringarna Fairtrade och (som den enda mötesplatsen i Sverige) Grön Flagg samt en rad andra priser, hyllningar och erkännanden för verksamheten. Dessutom har Gnistan haft besök av kronprinsessparet Victoria och Daniel. Allra stoltast blev Safija 2002 då hon belönades med Malmö stads miljöpris ”för berömvärda insatser som initiativtagare till öppen fritidsverksamhet och grannsamverkan för en bättre boendemiljö i Augustenborgsområdet”. 

Välkommen till
Lantmannagatan 64

Var? Mitt emot Özen, hållplatsen, över kullen, följ stigen och titta efter blommorna

bottom of page